Retriever: bra familje- och sällskapshundar

Det kan vara svårt att bestämma sig för vilken hund man ska köpa. Idag finns det ett enormt utbud av olika hundraser med olika egenskaper. Stora, små, pratglada, matglada, aktiva och lugna. Vilket är ditt syfte med att skaffa hund? Det är alltid en bra fråga att ställa sig innan man bestämmer sig för en specifik ras. Om ditt syfte är att ha den som sällskapshund är utbudet fortfarande stort, med olika stora hundar och olika egenskaper. Här får du lite mer information om de populära retriever-raserna, som är aktiva och vänliga sådana.

 

Labrador retriever och Flatcoated retriever

Ordet retriever är ett samlingsbegrepp för sammanlagt sex olika retrieverraser: Chesapeake bay, Curly coated, Nova scotia duck tolling, Golden, Labrador samt Flatcoated. Dessa raser avlades från början fram i jaktsyfte, men har allteftersom blivit en populär familje- och sällskapshund. Här kommer de två sistnämnda, Labrador och Flatcoated att beskrivas.

Labrador retriever är en hundras som härstammar från Storbritannien. Den är, liksom alla andra retrieverhundar, en apporterande fågelhund. Det betyder bland annat att den fungerar väldigt bra som spårhund och jakthund. Sedan 1950-talet har den också blivit alltmer populär som sällskaps- och familjehund. Då rasen oftast är både lugn och för det mesta inte aggressiv passar den bra som sällskapshund. Viktigt att komma ihåg är dock att Labradorer behöver mycket stimulans och motion, så var beredd på många promenader och lek med den.

Flatcoated retriever har givetvis samma ursprung som Labradoren, och är även den en apporterande hund. Trots att den är något ovanligare än Labradoren att ha som sällskapshund passar den utmärkt som det. Den är vaken och aktiv och har en positiv och vänlig attityd. Även denna ras kräver dock mycket motion och aktivering, liksom resten av retrieverraserna. Du kommer garanterat inte att ha tråkigt vare sig du väljer att köpa en Labrador eller Flatcoated!

 

Retriever leker gärna och passar jakt och familj