Svenska Draghundsportsförbundet: hundar med drag

Människor har sedan långt tillbaka använt hundar för drag av olika slag. I Sverige har vi tävlat med draghundar sedan 1930-talet, och sporten har sedan dess blivit mer och mer populär. Sporten delas in i tre olika stilar: vinter (drag på snö), nordisk stil (drag med skidor och pulka) samt slädhundsstil. Slädhundstilen är kanske den gren du känner igen bäst från till exempel media. Inom den kör föraren en släde som dras av hundarna. Det finns också en barmarksstil, som innebär att du springer och/eller cyklar med en hund.

Många hundaraser kan vara draghundar, men för det mesta krävs att de är uthålliga och tål kyla bra (om det är slädar eller skidor som ska dras). Vanliga slädhundraser är Alaskan husky, Siberian husky och Grönlandshund. Draghundsraser i nordisk stil alternativt barmarksstil inkluderar ofta Boxer, Dobermann, Rottweiler och Belgisk vallhund för att nämna några. I Sverige organiseras draghundssporter av organisationen Svenska Draghundsportsförbundet.

Draghundsportsförbundet anordnar bland annat slädtävlingar

 

Detta gör Svenska Draghundsportsförbundet

Svenska Draghundsportsförbundet grundades 1987 och ingår sedan 1989 i Riksidrottsförbundet. Den första SM-tävlingen i draghund anordnades av organisationen 1988. Svenska trupper inom olika draghundsgrenar har dessutom deltagit i EM- och VM-tävlingar. Genom att bli medlem i Svenska Draghundsportsförbundet kan du anmäla dig till tävlingar, få tillgång till en egen träningsdagbok, göra ett grönt kort-test för att kunna börja med draghundsport, blogga och lägga upp dina hundar med mera. Att bli medlem på sajten är alltså inget för alla hundägare, utan främst för dig som är intresserad av, eller redan håller på med, draghundsport.

Svenska Draghundsportsförbundet har en ungdomsverksamhet, där du mellan 7 och 25 år kan delta. Organisationen anordnar även utbildningar. Givetvis har de även representanter på elitnivå också. Låter draghundsport som något i din stil? Spana i så fall in Svenska Draghundsportsförbundet på webben för att få mer information om hur du kan komma igång!